Vannak már használható szoftverek

2015. 03. 14. - 14:51

Több olyan internetes szűrőprogram létezik a piacon, amely megfelel a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlásának. Ez elsősorban azt várja el a műszaki védelmi rendszertől, hogy ingyenesen elérhető, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható legyen.

A Symantec cég Norton Family elnevezésű szoftverének honlapján megtalálhatóak azok az alapvető funkciók, amelyeket a „fapados”, vagyis a nemfizetős változat biztosít. Ezek közé tartozik, hogy a rendszer nyomon követi az összes webhelyet, amelyet a gyerekek meglátogatnak számítógépükön, Mac vagy Android rendszerű mobilkészülékükön, és letilthat adott webhelyeket vagy webhelytípusokat. Megmutatja, hogyan jelennek meg a fiatalok a közösségi oldalakon, beleértve az általuk használt nevet, életkort és profilképet. A szülők megtudhatják, csemetéik milyen szavak és kifejezések segítségével keresnek az interneten, és lehetővé teszi, hogy kiszűrje a számukra nem megfelelő tartalmakat. A szűrő segítségével a felnőttek megakadályozhatják, hogy gyermekeik bizalmas személyes adatokat osszanak meg az interneten, beleértve a telefonszámot, a társadalombiztosítási azonosítót és az e-mail címet. A szoftver arra is lehetőséget biztosít, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, mennyi időt töltenek a család kiskorú tagjai az interneten, és időkorlátok segítségével meghatározhatják, mennyi időt tölthetnek számítógépezéssel, sőt ezt akár a nap adott óráira vagy a hét bizonyos napjaira is korlátozhatják. A rendszer automatikusan riasztást küld e-mailben a szülőknek, amikor a gyermekei nem törődnek egy figyelmeztetéssel, vagy megkísérelnek meglátogatni egy tiltott webhelyet. Lehetővé teszi a felügyeletet iPhone®, iPad® vagy Android™ mobileszközökön, melyeken a beállításokat útközben is, tehát nem csak otthonról meg lehet változtatni.

Alternatívaként szóba jöhet a Dolphin fantázianevet viselő program, amely hasonló szolgáltatásokat ígér, mint az előző, de ez a megoldás nem ingyenes. Emellett létezik a Windows-nak egy Windows Live Családbiztonság programja, amely szintén a fiatalkorúakra fókuszál, valamint a Kidz nevű szűrő, ez azonban jelenleg még csak angolul érhető el.