Tévévételi alternatívák

2015. 04. 09. - 10:15

Néhány évtizede még a tévé tetejére helyezett szobaantennákon, illetve a háztetőkre szerelt egyedi tetőantennákon keresztül jutott el a műsorjel tévékészülékeinkbe, sőt többnyire a mindössze két magyar csatornából álló programkínálat vételéhez nem is volt elegendő egyetlen ilyen alkalmatosság. Mára sokat fejlődött a technika, s bár az antennák máig sem tűntek el teljesen, de immár legalább négyféle vételi mód közül választhatunk.

Hagyományos antenna

Az analóg földfelszíni sugárzás már megszűnt, de digitális módon még mindig sugároznak műsorokat Magyarország egész területére. Ezek egy része (kb. 8 csatorna) digitális tévékészülékkel közvetlenül, vagy a régi tévén se-top-box közbeiktatásával ingyenesen fogható. Ugyanezzel a technikával további kódolt műsorokat is továbbítanak, amelyeket már előfizetési díjért lehet nézni.

Műhold

Az egykor státusszimbólumnak számító egyéni műholdvevőt ma már sokan meg tudják venni. Aki ezt a megoldást választja, az akár több száz kódolatlan adót is foghat – ez a széles választék azonban zömében idegen nyelvű csatornákból áll. Viszont akár az arab vagy a kínai adók is jó képminőségben élvezhetők.

Alternatívát kínál a digitális műholdas szolgáltatás (DTH, Direct to Home), amelyekben összeválogatott, többségében már magyar nyelvű csatornákból összeállított csomagokra lehet előfizetni. Ma a magyar háztartásoknak nagyjából egyharmada él ezzel a lehetőséggel.

Kábeltévé

Ez a legelterjedtebb tévézési módszer. Itt még mindig működik az analóg szolgáltatás, amihez az előfizetőnél csak a kábeles csatlakozást kell kiépíteni, és további kiegészítők nélkül, a régi készüléken is nézhető akár 30-40 csatorna.

Ugyanakkor a bekábelezett háztartások fele, már a digitális szolgáltatást használja, amellyel még több, akár száz csatornát, köztük tematikus kiscsomagokat is foghat.

IPTV

A legfiatalabb (az internet protokollon alapuló) digitális átviteli technológiát elsősorban a hagyományos távközlési szolgáltatók alkalmazzák, épp azért, mert meglévő telefonvezetéken is lehet működtetni. Nagyjából ugyanannyi csatornát továbbítanak, mint a digitális kábeles rendszerek, de az átviteli sebesség korlátai miatt, a nagyfelbontású (HD) műsorok nem mindenhol érhetőek el. Ugyanakkor az IP technológiának köszönhetően könnyen megvalósíthatók az olyan interaktív szolgáltatások, mint az online videotéka (VOD) vagy az archív, időeltolásos tévézés.

Internet

Nagyon sok tévéműsort el lehet érni az nyílt interneten is, de technológiai szempontból ezt nem tekintik külön módszernek, inkább a világhálóról letöltött videós tartalom fogyasztásának. Forrásként vagy a tévécsatornák saját honlapjait vagy valamilyen gyűjtőoldalt használnak.