A szolgáltatások bőségszaruja

2015. 04. 13. - 11:04

A kábelhálózatok elsődleges funkciója – nevéből adódóan is – a tévéműsorok eljuttatása az otthonokba. Csakhogy ezen a kábelen ma már sokkal több kommunikációs megoldás érhető el, mint a kezdetekben. A tévécsatornák száma, a választható csomagok kínálata jelentősen kibővült, és új tévézési módszerek is megjelentek. Ugyanakkor a kábelhálózaton lehet internetezni és telefonálni is, sőt a vezetékes kapcsolat mellett az arra alkalmas modem, az otthoni WiFi jóvoltából a mobileszközökkel el lehet szakadni a „köldökzsibórtól”. Néhány kábeltelevíziós szolgáltató kínálatában pedig már a tényleges mobilinternet sőt a mobiltelefon is megjelent.

Gazdag csatornaválaszték

Ma már a legegyszerűbb analóg kábelhálózaton is elérhető 30-50 tévéprogram. A csatornakínálat és az igények is arra sarkallták a kábelszolgáltatókat, hogy műszaki megoldást keressenek az választék további bővítésére. Erre a digitalizálás, szakszerűen fogalmazva a DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable) technológia kínál lehetőséget. Mivel egy analóg csatorna helyén digitálisan 4-5 műsort lehet átvinni, így ezek a kábelrendszerek több száz programot, köztük nagyfelbontású (HDTV) műsorokat is szállíthatnak, illetve egyéb interaktív alkalmazásokat visznek be a lakosokba. A különböző alap, bővített vagy családi csomagok mellett a digitális a szolgáltatók kínálatában megjelentek a válogatott tematikus műsorokat tartalmazó digitális kiscsomagok vagy akár HD csatornák is.

A hagyományos, csatornaváltogatós tévézés mellett ugyanis új módi van terjedőben: a néző maga dönti el, hogy mikor és mit akar nézni. Ez egyrészt a ténylegesen sugárzott tévéműsorokra vonatkozik, ez az időben eltolt, ún. késleltetett tévézés (time-shifted viewing). Másrészt a szolgáltató a különböző tévés tartalmakból vagy filmekből online lekérhető videotárat is kialakíthat ((VoD, Video on Demand).

Száguldás szélessávon

A vezetékes internet piacán a kábeltelevíziós hálózat a legnépszerűbb: 2015 elején a mintegy 2,5 millió előfizető közül több mint egymillió ezt a megoldást használja. A kábeltévés hálózat ugyanis – azon kívül, hogy a műsorjeleket eljuttatja az előfizető televíziókészülékéhez – adatátvitelre is alkalmas, miután a szolgáltatók a visszirányú forgalom műszaki feltételeit megteremtették. Jelenleg országszerte több mint 200 kábeltelevíziós társaság kínál internet-csatlakozást, ami minden esetben szélessávú, az elérhető letöltési sebesség az alkalmazott technológiától – és a választott csomagtól – függően változhat, de a DOCSIS 3.0 technológiával nem ritka a 20-50, sőt elérhető akár a 120 Mbit/s is.

Telefon, gyakran ingyen

A kábeltelefon népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy miközben a hagyományos telefonvonalak száma immár 2000 óta egyre apad, addig a kábelmodemes telefon-előfizetőké az elmúlt évek során egyre emelkedik. A kábeltelefon alapja a VoIP (Voice over Internet Protocol). A beszédhangokat a modem átalakítja adatjelekké, így azok az internetforgalommal azonos úton és módon eljutnak a szolgáltató központjába, majd onnan más hálózatokkal összekapcsolódva bármely másik vezetékes vagy mobiltelefonra.

Legalább három érv szól a kábeltelefon mellett. Egyik, hogy ezzel együtt az ügyfél immár egyetlen szolgáltatótól veheti igénybe a legfontosabb kommunikációs megoldásokat, vagyis a tévé és az internet mellett a telefont is, tehát egyetlen számlán rendezhetik a költségeiket. A másik, hogy szolgáltatóváltás után is megtarthatják a korábbi telefonszámukat. Végül a harmadik, talán legfontosabb érv, hogy a hálózaton belüli hívások rendszerint ingyenesek. Ezt az teszi lehetővé, hogy a beszédjelek mindvégig az interneten belül maradnak, így nincs szükség más telefontársaság közreműködésére a kapcsoláshoz. A „hálózat” ez esetben nemcsak az adott települést jelenti, hanem rendszerint az összes olyan települést, ahol az ugyanaz a kábeltársaság nyújtja a szolgáltatást.

Mindezek eredménye, hogy , 2015 elején már közel 800 ezer családban használják a kábeltelefont

Itt a kábelrádió

Külföldön már régóta megszokott, hogy otthonukban a legnépszerűbb rádióműsorokat is a kábeltelevíziós hálózaton keresztül hallgatják az emberek. Magyarországon erről kevesebb szó esik, de érdemes érdeklődni a helyi kábelszolgáltatónál, mert egyre több társaság vezeti be ezt a szolgáltatást, amiért ráadásul nem kérnek külön díjat.

A rádiójelek műszakilag ugyanúgy „viselkednek”, mint a tévéműsorok jelei, de képek híján jóval kisebb átviteli kapacitást kötnek le. A hangminőség minden esetben kiváló, mivel a jel biztos forrásból, zártrendszeren keresztül érkezik, és így nem függ a helyi vételi viszonyoktól, időjárási és egyéb zavaroktól.