A behálózott ország

2015. 04. 13. - 10:25

Magyarországon a kábelhálózat a legnépszerűbb televíziós műsorterjesztő platform, a magyarországi családok több mint fele (2,1 millió háztartás) így tévézik. Azonban sokkal több otthonban lenne meg a lehetőség arra, hogy kábelen keresztül kapják meg a tévécsatornákat. A kábeltelevíziós szolgáltatók ugyanis a hálózatok építésekor a teljes lefedésre törekszenek, hogy bármikor ki tudják elégíteni a felmerülő új igényeket. Ennek eredménye, hogy jelenleg tízből kilenc család bármikor hozzájuthat a kábeltévéhez.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint vezetékes tévézésre alkalmas hálózat a települések 69 százalékán (2190 településen) épült ki. Ezeken belül igen magas arányban (átlagosan 96 százalékosan) fedi le a helyi hálózat az otthonokat. Mivel a kábelhálózattal még ellátatlan 962 településen a lakosságnak mindössze 8 százaléka él, így elmondható, hogy a lakosság 88,6 százaléka igény esetén eléri ezt a szolgáltatást. Ilyen mértékű kiépítettség mellett a hálózati platform terjedése ma már folyamatosan lassul. A további fejlődés inkább a hálózatok minőségén, a digitális szolgáltatások terjedésén érzékelhető.

A műholdas és a földi antennás vételt is beleértve 2015 elején már a háztartások több mint 70 százaléka digitálisan tévézik. A vezetékes, azaz digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya 36 százalék.