A digitalizálás hozama

2015. 04. 09. - 10:51

A digitalizálás oka és fő előnye a kapacitás gazdaságosabb kihasználása, a jobb minőség biztosítása, illetve új szolgáltatások bevezetése. A 2010-es évek elején gyakran szerepelt a hírekben a digitális átállás kifejezés, ami azonban csak a földfelszíni analóg sugárzás lekapcsolását jelentette. A televíziózásban viszont – eleinte a műsorgyártás folyamatában –már régóta jelen van a digitális technika. A műsorterjesztésben először a műholdas platformon kezdték el meghonosítani, ám mivel a kábelhálózatok is a műholdakról veszik át tévécsatornák egy részét, párhuzamosan ott is elkezdődött a digitalizálás.

Digitális szolgáltatásról azonban igazából akkor beszélhetünk, ha már a néző is ilyen módon kapja a műsorjeleket. Az újabb tévékészülékek már képesek fogni ezeket a jeleket is, de a régebbieket sem kell lecserélni: ilyenkor a szolgáltatók rendszerint biztosítanak az előfizetőnek egy jelátalakító berendezést, úgynevezett set-top-boxot.

Mivel egy hagyományos analóg csatorna helyén digitálisan 4-5 műsort is lehet továbbítani, így a korszerűsített kábeltelevíziós vagy IPTV rendszerek akár több száz programot, köztük nagyfelbontású (HDTV) műsorokat is továbbíthatnak, illetve egyéb interaktív alkalmazásokat (mint az online videotéka vagy a megállítható és visszanézhető tévéadás) tesznek ehetővé.

2015 elején már a családok közel 70 százaléka vett igénybe digitális televíziós szolgáltatásokat.