Mit kezdjünk az erőszakos tartalmakkal?

2015. 05. 12. - 9:58

A képernyő előtt ülve óhatatlanul felmerül az aggódó szülőben a kérdés: Mi a teendőd, ha a gyermeked erőszakos tartalmakat közvetítő hírekbe fut a tévében?

Lövöldözések, terrorista-támadások, természeti katasztrófák, világvége jóslatok, helyi tudósítások elveszett gyerekekről… Mindez a felnőttek számára is éppen elég megterhelő hírfolyam, a gyerekekről nem is beszélve. Szinte lehetetlenségnek tűnik, hogy kiszűrjük ezeket az információs csatornákat. Jogosan tesszük fel kérdést, hogyan kímélhetnénk meg gyermekeinket ezektől a hatásoktól.

Manapság mindenhonnan utolérnek bennünket a hírek, amelyek felnőtteknek szóló oldalakon keresztül jut el a fiatalabb közönséghez is. A megosztható videók, blogbejegyzések, fotók és posztok éppen elég figyelemfelkeltőek ahhoz, hogy a gyerekek figyelmét is magukra vonják és belefussanak a gép előtt. Sokszor a telefonon, táblagépen vagy a laptopon érik el őket ezek a tartalmak, és a szülő nem mindig van a közelben, hogy kezelni tudja a helyzetet és reagáljon arra, ami történik.

A gyerekek nem értik milyen kontextusban értelmezendők a híresemények, amiket hallanak, a hírforrrás hitelességét még kevésbé tudják megítélni. Az idősebb korosztály, már jobban boldogul az értelmezéssel, azonban számukra is komoly kihívást jelent, hogy a tényeket és a véleményeket megkülönböztessék vagy összeegyeztessék egymással.

Mindegy, hogy hány éves gyermekről van szó, a félelmetes, nyugtalanító hírműsorok érzelmileg komoly hatással vannak rájuk. Megijednek, aggódni kezdenek, sőt még dühöt is gerjeszthet bennük, ami a későbbiekben is érezteti hatását. Mi hát a teendő, hogy segíthess gyermekednek feldolgozni ezeket a hatásokat, illetve mi a teendő, hogy védekezni tudj velük szemben.

Tanácsok minden korosztály számára

Biztosítsa gyermekét arról, hogy biztonságban van. Magyarázza el neki, hogy bár egy esemény nagy figyelmet kap, csak egyszer történt meg és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egyhamar újra történik hasonló. Mindig jusson eszébe, hogy a gyermek az ön reakciója alapján fogja kialakítani a saját álláspontját. Ha nyugodt és tudatos marad, ez a minta számukra is nagy segítség abban, hogy követni tudják.

Tanácsok hét éven aluliak számára

Lehetőleg kerüljük el, hogy a gyermek hírműsorok közelébe kerüljön. Kapcsoljuk ki a tévét, ha ő is a közelben van, és gondosan figyeljük az internetes és az újságokban fellelhető tartalmakat azzal a szemmel is, hogy mennyire ijesztő hatást keltenek. Ebben az életkorban a gyerekek a valóságot és a fantáziát könnyen összekeverik, sok olyan dologtól félnek, aminek nincs reális alapja. Az ijesztő tartalmak veszélyesek számukra.

A gyerekek ebben a korban jobban aggódnak a szüleik biztonságáért és attól, hogy elválasztva legyen tőlük. Azokra a képekre nagyon erősen reagálnak, amikor más gyerekek kerülnek veszélybe. Ne bagatellizáljuk el érzéseiket, vegyük komolyan, ahogyan reagálnak, és adjunk számukra biztos fogódzókat, ami segít számukra, hogy kezelni tudják, ami történik, és kézzel foghatóvá váljon, ők miért vannak biztonságban ezektől a veszélyektől, és mivel tudja megnyugtatni a szülő.

Tanácsok a 8-12 éves korosztály számára

Gondosan mérje fel gyermeke érettségét, temperamentumát. Sok gyerek képes egy fenyegető esemény kapcsán beszélgetésekkel megbirkózni a rossz érzésekkel. Ha viszont érzékeny alkatú a gyermek, akkor mindenképpen fontos őt az ilyen hatások alól kivonni. Az ismételten felvillanó képek, az újra és újra felbukkanó híradások felnagyítják a problémát. és még fenyegetőbbé teszik az eseményt, olyan hatást keltenek, mintha az otthont is komolyabban fenyegetnék, mint valójában.

Ebben a korban a gyerekek a helyzetek erkölcsi megítélésben csak a fekete-fehér megítélésre képesek, ebben az időszakban alakítják ki a morális meggyőződéseiket, igyekeznek eligazodni a világukban. Néhány fogalom alapjairól érdemes elbeszélgetni a gyermekkel, mint pl. az előítélet, a vallásos és világi meggyőződések különbözőségét. Érdemes rákérdezni, ők hogyan vélekednek, mit tudnak már ezekről a kérdésekről, amit többnyire a barátaiktól hallanak és számos pontos kiigazításra lehet szükség.