Együtt a képernyők előtt

2015. 04. 14. - 8:22

Tudatosan tévézik a szülők azon 75 százaléka, akik gyermekeikkel együtt ülnek le a készülék elé, figyelemmel kísérve mit is néznek a kicsik. A tévénézési szokásokat kutatta a UPC Direct műholdas szolgáltató ügyfelei körében A felmérésben résztvevő csaknem 4000 előfizető több mint fele (55%) ugyanakkor saját bevallása szerint nem tévézik tudatosan, azaz bekapcsolja a készüléket, váltogat a csatornák között, és így keresi meg a számára érdekes tartalmat. Ennek ellenkezőjét 34 százalékuk állítja, ők előre választanak műsort, kis hányaduk (11%) pedig rögzíti kedvenc műsorait, és akkor nézi meg, amikor ideje engedi.

A válaszadók több mint felének (64%) van gyermeke, akik révén jól jellemezhetők a kis- és nagycsaládosok tévénézési szokásai. A szülők 5%-a mondta azt, hogy gyermeke egyáltalán nem néz tévét, 40%-a, hogy csak hetente néhány órát, ami a szülők tévézéssel kapcsolatos tudatos döntésére utal. A megkérdezettek több mint felének gyermeke (55%) már napi szinten ül a képernyő előtt, és többségükben két (35%) és három órát (25%) tévézik. Van, aki csak egy órát enged gyermekének (15%), de voltak, akik négy (11%) és öt órát (8%) is megjelöltek.

Jó aránynak tekinthető, hogy a többség (75%) napi szinten együtt tévézik gyermekével, ami segíti a gyermekeket a látottak feldolgozásában. A felmérés ezen eredménye jól mutatja a gyermekes szülők tudatosságát a tévézési szokások kapcsán. A megkérdezettek csupán negyede, aki nem ül le gyermekével a tévé elé.