A tévé kiszabadul a lakásból

2015. 04. 13. - 9:10

Az online elérhető tartalmak és az okoseszközök véget vetnek a hagyományos tévézés aranykorának. Ma már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat, hanem rögzítjük és visszanézzük azokat, online kölcsönzünk filmeket és videómegosztó oldalakat látogatunk. Sőt a tévézéshez többé már tévére sincs szükség: a felnőtt netezők 80 százaléka legalább egy másik eszköz képernyőjén (is) szokott filmeket, videókat nézni. Az okostelefonok és táblagépek a mobilinternet révén pedig már a lakásból is kiszabadítják a tévézést, hiszen bárhol és bármikor lehetővé teszik azt – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely a tévénézési szokások változásaival foglalkozik. A kutatás szerint az okostelevíziók elterjedtsége hazánkban jelenleg 17 százalékos a felnőtt netezők körében. Ez egyelőre még alacsony a hagyományos televíziókéhoz képest, a jövőben azonban jelentős mértékű bővülés várható, ugyanis 12 százalékuk tervezi a következő egy év során ilyen készülék vásárlását.

Az interaktív tévészolgáltatások és az okostelevíziók hasonló funkciói a hagyományos tévézéshez képest számos extra lehetőséget nyújtanak a felhasználói élmény javítása érdekében. Az okostévével rendelkező netezőknek már több mint kétharmada legalább részben ki is használja készüléke többletfunkcióit, melyek közül a más eszközökről történő saját médiatartalmak megtekintése (84%), a videónézés (83%) és a böngészés (73%) jár az élen. Alkalmazásokat már a válaszadók kétharmada szokott futtatni smart TV-jén.

Míg korábban a távirányító csak az éppen sugárzott műsorok közti választást, illetve a reklámok elkerülését biztosította, addig az okostévék és az interaktív tévészolgáltatások terjedésével az aktív választás lehetőségének kulcsává vált, mellyel igényeinknek megfelelően mi maguk dönthetünk a fogyasztani kívánt tartalmakról.