Jelszűrés vagy az engedékenység fokozatai

2013. 05. 15. - 9:59

TVO.supervisionA szabályok és korhatár-karikák ellenére többnyire szubjektív döntés kérdése, hogy ember végül mit néz meg a tévében. A döntést inkább csak támogatják az előírások és a technikai lehetőségek. A káros tartalmak elleni védekezés leghatékonyabb módja, ha az ember nem fizet elő olyan programokra, amik elé nem szívesen ültetnek le kiskorúakat. De mi van akkor, ha szolgáltató csomagjából nem lehet egyenként kihagyni a nem kívánt csatornát, vagy ha felnőttek mégis igény tartanak rá, csak a gyermekük elől zárnák el.

Csatornatiltás:

Ez a gyakorlatban egy vagy több csatorna (tehát minden azon sugárzott műsor) kizárását jelenti. A hozzáférésé letiltását az esetek többségében a szülők állíthatják be. A műsorterjesztők többsége által alkalmazott megoldásnál a csatorna tiltásához/feloldásához a rendszer csak akkor kéri a titkos kódot, ha ezt korábban szülő beállította. Emellett azonban a műsorterjesztők is beállíthatnak központilag a hozzáférés vezérlésben csatornatiltást bizonyos – alapvetően felnőtt tartalmú – médiaszolgáltatások esetén.

Tartalomszűrés:

Egy másik hatékony műszaki megoldás, amikor egyes műsorszámokat a korhatár-besorolásra vagy a tartalomra vonatkozó információk alapján az előfizetők egyedileg kizárják. A csatornatiltással szemben ekkor alapállásban a csatorna minden műsora nézhető marad, kivéve a szűrési feltételnek megfelelő műsorszámokat. A tartalomszűrés úgy tudja a kiskorúak védelmét szolgálni, hogy a szülő korhatár-kategória vagy a műsorszám tartalmára vonatkozó információk alapján szűrést állít be.

Életkor szerinti szűrés

A Médiatanács ajánlása célként tűzi ki a korhatár-besorolási információn alapuló, életkor szerinti tartalomszűrés jövőbeni megvalósítását. Ennek persze műszaki feltételei is vannak, ezért az Ajánlás részletes követelményeket fogalmaz meg az alkalmazott set-top-boxokkal szemben, a PIN kód kérésével kapcsolatban is. A felsoroltan nem egymást helyettesítő, hanem egymást kiegészítő műszaki megoldások. A nemzetközi gyakorlat szerint elsősorban a szülőkkel közös felelősségvállalással, az életkor szerinti szűrés és a csatornatiltás segítéségével biztosítják a kiskorúak védelmét. A médiahatóság elemzése is elismeri a tartalomszűrés azon „hátrányát”, hogy ehhez a szülő közreműködésére van szükség. Előnye azonban az, hogy így a védelem magasabb szintje érhető el, mint a titkosítással. A tartalomszűrés révén ugyanis nem csak az adott médiaszolgáltató műsora, hanem minden médiaszolgáltató adott szűrési feltétel alá eső összes műsorszámának hozzáférése blokkolt lesz.