Így működik a világegyetem – Jupiter

A mintegy száznegyvenezer kilométer átmérőjű, főként hidrogén és hélium alkotta Jupiter igazi óriás! Hatvanhárom holdjával kis túlzással afféle “miniatűr naprendszernek” tekinthetjük. A lenyűgöző méretek azonban egyéb szélsőségekkel és furcsaságokkal is együtt járnak a Jupiter esetében. Felszíne felett gigantikus, több száz kilométer magas vulkáni felhők gomolyognak, sőt mi több évszázados élettartamú viharok tombolnak. A jeges felszín alatt mindeközben furcsa mozgások zajlanak, melyek az élet esetleges jelenlétét sugallják a tudósok számára. Immár bizonyított tény, hogy folyékony víz található a titokzatos bolygó felszínén. Elképesztő, igaz? Indulj izgalmas űrutazásra a Jupiterhez és holdjaihoz a Galileo űrszonda segítségével! Ha figyelemmel követed az Így működik a világegyetem epizódjait, föci órán egészen biztosan te leszel az ász.

Okoska nagyobbaknak: A bolygót már az ókori csillagászok is ismerték, számos kultúrában mitologikus és vallási tartalommal ruházták fel. Nevét Jupiterről, a római főistenről kapta. A bolygó csillagászatban és asztrológiában használt jele az istenség kezében hagyományosan megjelenő villámot jelképezi.


Információ szülőknek:

A fölső tagozatosok csillagászati ismereteit gazdagítja a világegyetem és a Naprendszer jelenségeit és működését bemutató sorozat ma látható epizódja, amelyben a Jupiter bolygóról tanulhatnak érdekességeket a gyerekek. A földünk és környezetünk tantárgyhoz, illetve a csillagászati földrajzhoz jól kapcsolódó ismeretanyag a Naprendszer ötödik és egyben legnagyobb planétája szerkezeti, és légköri sajátosságairól, holdjairól, felfedezésének és kutatásának történetéről kínál hasznos információkat.

Piktogramokról részletesen