Gyerekzár a digitális TV-nél

2015. 01. 28. - 14:36

Védelem a set-top-box segítségével

A digitális kábeltelevíziós szolgáltatásoknál több lehetőség kínálkozik annak megakadályozására, hogy gyermeke a nem kívánt tartalmakhoz hozzáférjen. Előfizetőink rendelkezésére áll a vételt biztosító készülékek, az úgynevezett set-top-boxok beépített gyerekzár-funkciója, mellyel akár az egyes csatornákhoz való hozzáférést, akár a korhatár-besorolással ellátott műsorok megtekintését is szabályozhatja. Többféle set-top-box működhet jelenleg az otthonokban, így ha a gyerekzár beállításához az alábbi tájékoztatás után további segítségre van szüksége, lapozza fel a készülék kezelési útmutatóját, illetve érdeklődjön a szolgáltatójánál.

Hogyan lehet titkos kóddal letiltani bizonyos műsorokat?

A gyerekzár-funkciót úgy aktiválhatja, ha egy Ön által megadott – általában négy számjegyű – kóddal lezárja bizonyos csatornák műsorát. Ekkor csak a PIN-kód beütése után válik láthatóvá a műsor. E funkció bekapcsolásával legtöbbször bizonyos menük elérése, így például a médialejátszás, programkeresés, filmlekérés stb. is letiltódik, megakadályozva a védelem megkerülésére szánt kísérleteket.

Hogyan állíthatjuk be a PIN-kódot?

A szolgáltató által rendelkezésre bocsátott set-top-box általában előre beállítva kerül az előfizetőhöz, így már eleve tartalmaz néhány csatornára – így a felnőtt tartalmakra is – gyerekzárbeállítást. Fontos, hogy a gyári PIN-kódot (ami többnyire 0000) mindenképpen változtassa meg egy Ön által választott számra, mellyel majd később a funkció ki- és bekapcsolását végezheti. Ehhez a kezelési útmutató ad segítséget. Általában a gyári PIN-kód megadása után a készülék kétszer kéri az új kódot, s amennyiben azt helyesen adta meg, a menüből való kilépés után már az új beállításokkal üzemel az eszköz.

A PIN-kód kiválasztása

A kód megadásánál válasszon nehezen kitalálható négyjegyű számot. Gyermekei például ismerik az Ön vagy a többi családtag születésnapját, ezért lehetőség szerint ne ezeket alkalmazza „titkos számként”. A kódot mindenképpen írja fel magának, s olyan helyen tárolja, ahol gyermekei nem bukkanhatnak rá.

Mi a teendő elfelejtett kód esetén?

Előfordulhat, hogy elfelejti a PIN-kódot – ilyenkor az ügyfélszolgálat tud a leggyorsabban segítséget nyújtani. Általában néhány egyszerű menübeállítás és az újonnan megadott kód beütése után ismételten lehetőség nyílik megváltoztatni a gyári PIN-kódot.

Védelem a tévékészülék segítségével

A régi televíziók, vagyis a 4:3-as képarányú, döntően képcsöves készülékek lassan kiszorulnak a nappalikból és pályafutásukat többnyire a konyhában, a gyerekszobában vagy a nyaralóban folytatják. Sajnos a legtöbbjük nem rendelkezik gyerekzár-funkcióval – amelyik igen, az is csak az egyes csatornák megjelenítését képes PIN-kóddal korlátozni, az egyes műsorszámokat korhatár- átjelzés hiányában nem tudja szűrni. Létező megoldás a gyerekzárral a készülék előlapi nyomógombjainak letiltása, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, illetve csatorna sem választható az előlapi gombokkal.

A beállításhoz szükséges információkat megtalálja a készülék használati útmutatójában. Számtalan típusú és márkájú televízió kapható az üzletekben, amelyek – a gyártótól függően – más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért új tévé vásárlásánál feltétlenül érdeklődjön az eladónál a készülék által nyújtott gyerekzár-szolgáltatásokról.

Védelem a gyerekszobában

Ma már gyakran a gyerekszobában is van televízió. Egyszerűen elkerülheti, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek: gyermeke készülékén már eleve ne hangolja be azokat a csatornákat, amelyek többségében nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokból állítják össze az adásukat!

Beszélgetés a tévézésről

Különösen az esti órákban akár az általános kínálatú szórakoztató adókon is gyakorta láthatóak olyan műsorok, amelyek nem gyermekszemnek valók, amelyek felzaklathatják őket – s esetenként nem csupán a kicsiket. Ügyeljen arra, hogy az esti órákban gyermeke vagy gyermekei ne maradjanak egyedül a készülék előtt. Ha ez mégis előfordulna, előre beszélje meg velük, mit szabad, mit érdemes megnézniük és mit nem – és főként azt, hogy miért lehetnek ezek a műsorok károsak a számukra.

Tegyünk meg mindent, hogy a televíziózás gyermekeink számára élvezetes, tartalmas, szellemi fejlődésüket szolgáló szórakozás legyen, ne pedig félelmet, szorongást keltő, esetleg érthetetlen képek sora!

LETÖLTÉS (PDF)