A digitális EPG TV őrzőképességei

2014. 12. 28. - 15:30

Védelem a set-top-box segítségével

A digitális kábeltelevíziós szolgáltatásoknál több lehetőség kínálkozik annak megakadályozására, hogy gyermeke a nem kívánt tartalmakhoz hozzáférjen. Előfizetőink rendelkezésére áll a vételt biztosító készülékek, az úgynevezett set-top-boxok beépített gyerekzár-funkciója, mellyel akár az egyes csatornákhoz való hozzáférést, akár a korhatár-besorolással ellátott műsorok megtekintését is szabályozhatja. Többféle set-top-box működhet jelenleg az otthonokban, így ha a gyerekzár beállításához az alábbi tájékoztatás után további segítségre van szüksége, lapozza fel a készülék kezelési útmutatóját, illetve érdeklődjön a szolgáltatójánál.

Hogyan lehet titkos kóddal letiltani bizonyos műsorokat?

A gyerekzár-funkciót úgy aktiválhatja, ha egy Ön által megadott – általában négy számjegyű – kóddal lezárja bizonyos csatornák műsorát. Ekkor csak a PIN-kód beütése után válik láthatóvá a műsor. E funkció bekapcsolásával legtöbbször bizonyos menük elérése, így például a médialejátszás, programkeresés, filmlekérés stb. is letiltódik, megakadályozva a védelem megkerülésére szánt kísérleteket.

Hogyan állíthatjuk be a PIN-kódot?

A szolgáltató által rendelkezésre bocsátott set-top-box általában előre beállítva kerül az előfizetőhöz, így már eleve tartalmaz néhány csatornára – így a felnőtt tartalmakra is – gyerekzárbeállítást. Fontos, hogy a gyári PIN-kódot (ami többnyire 0000) mindenképpen változtassa meg egy Ön által választott számra, mellyel majd később a funkció ki- és bekapcsolását végezheti. Ehhez a kezelési útmutató ad segítséget. Általában a gyári PIN-kód megadása után a készülék kétszer kéri az új kódot, s amennyiben azt helyesen adta meg, a menüből való kilépés után már az új beállításokkal üzemel az eszköz.

A PIN-kód kiválasztása

A kód megadásánál válasszon nehezen kitalálható négyjegyű számot. Gyermekei például ismerik az Ön vagy a többi családtag születésnapját, ezért lehetőség szerint ne ezeket alkalmazza „titkos számként”. A kódot mindenképpen írja fel magának, s olyan helyen tárolja, ahol gyermekei nem bukkanhatnak rá.

Mi a teendő elfelejtett kód esetén?

Előfordulhat, hogy elfelejti a PIN-kódot – ilyenkor az ügyfélszolgálat tud a leggyorsabban segítséget nyújtani. Általában néhány egyszerű menübeállítás és az újonnan megadott kód beütése után ismételten lehetőség nyílik megváltoztatni a gyári PIN-kódot.

Védelem a tévékészülék segítségével

A régi televíziók, vagyis a 4:3-as képarányú, döntően képcsöves készülékek lassan kiszorulnak a nappalikból és pályafutásukat többnyire a konyhában, a gyerekszobában vagy a nyaralóban folytatják. Sajnos a legtöbbjük nem rendelkezik gyerekzár-funkcióval – amelyik igen, az is csak az egyes csatornák megjelenítését képes PIN-kóddal korlátozni, az egyes műsorszámokat korhatár- átjelzés hiányában nem tudja szűrni. Létező megoldás a gyerekzárral a készülék előlapi nyomógombjainak letiltása, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, illetve csatorna sem választható az előlapi gombokkal.
Amennyiben Ön nemrégiben vásárolt LCD, plazma, digitális televízióval rendelkezik, általában lehetősége nyílik arra, hogy azon csatornák esetében, amelyekhez elektronikus műsorújság (EPG) is elérhető, azon keresztül blokkolja az egyes műsorszámokat. Minden csatornára vonatkozóan több napra előre elérhető az egyes műsorok tartalmi leírása és korhatár-besorolása is. Az EPG alapú szülői zár beállításával és alkalmazásával például valamennyi 16 éven felüli korhatár-jelzésű műsor megtekintését csak a PIN-kód beütése után engedélyezi a készülék. A rendszer beállításait a rendelkezésre álló korhatár-átjelzésekkel (általában 6, 12, 16, 18) könnyen igazíthatjuk gyermekünk életkorához.
A beállításhoz szükséges információkat megtalálja a készülék használati útmutatójában. Számtalan típusú és márkájú televízió kapható az üzletekben, amelyek – a gyártótól függően – más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért új tévé vásárlásánál feltétlenül érdeklődjön az eladónál a készülék által nyújtott gyerekzár-szolgáltatásokról.

Védelem a gyerekszobában

Ma már gyakran a gyerekszobában is van televízió. Egyszerűen elkerülheti, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek: gyermeke készülékén már eleve ne hangolja be azokat a csatornákat, amelyek többségében nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokból állítják össze az adásukat!

Beszélgetés a tévézésről

Különösen az esti órákban akár az általános kínálatú szórakoztató adókon is gyakorta láthatóak olyan műsorok, amelyek nem gyermekszemnek valók, amelyek felzaklathatják őket – s esetenként nem csupán a kicsiket. Ügyeljen arra, hogy az esti órákban gyermeke vagy gyermekei ne maradjanak egyedül a készülék előtt. Ha ez mégis előfordulna, előre beszélje meg velük, mit szabad, mit érdemes megnézniük és mit nem – és főként azt, hogy miért lehetnek ezek a műsorok károsak a számukra.

Tegyünk meg mindent, hogy a televíziózás gyermekeink számára élvezetes, tartalmas, szellemi fejlődésüket szolgáló szórakozás legyen, ne pedig félelmet, szorongást keltő, esetleg érthetetlen képek sora!

LETÖLTÉS (PDF)