A hagyományos analóg TV lehetőségei

2015. 02. 28. - 14:33

Védelem a tévékészülék segítségével

A régi televíziók, vagyis a 4:3-as képarányú, döntően képcsöves készülékek lassan kiszorulnak a nappalikból, s pályafutásukat többnyire a konyhában, a gyerekszobában vagy a nyaralóban folytatják. Sajnos a legtöbbjük nem rendelkezik gyerekzár-funkcióval – amelyik igen, az is csak az egyes csatornák megjelenítését képes PIN-kóddal korlátozni, az egyes műsorszámokat korhatár-átjelzés hiányában nem tudja szűrni. Létező megoldás a gyerekzárral a készülék előlapi nyomógombjainak letiltása, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, illetve csatorna sem választható az előlapi gombokkal.
A beállításhoz szükséges információkat megtalálja a készülék használati útmutatójában. Számtalan típusú és márkájú televízió kapható az üzletekben, amelyek – a gyártótól függően – más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért új tévé vásárlásánál feltétlenül érdeklődjön az eladónál a készülék által nyújtott gyerekzár-szolgáltatásokról.

Védelem a gyerekszobában

Ma már gyakran a gyerekszobában is van televízió. Egyszerűen elkerülheti, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek: gyermeke készülékén már eleve ne hangolja be azokat a csatornákat, amelyek többségében nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokból állítják össze az adásukat!

Beszélgetés a tévézésről

Különösen az esti órákban akár az általános kínálatú szórakoztató adókon is gyakorta láthatók olyan műsorok, amelyek nem gyermekszemnek valók, amelyek felzaklathatják őket – s esetenként nem csupán a kicsiket. Ügyeljen arra, hogy az esti órákban gyermeke vagy gyermekei ne maradjanak egyedül a készülék előtt. Ha ez mégis előfordulna, előre beszélje meg velük, mit szabad, mit érdemes megnézniük és mit nem – és főként azt, hogy miért lehetnek ezek a műsorok károsak a számukra.

Tegyünk meg mindent, hogy a televíziózás gyermekeink számára élvezetes, tartalmas, szellemi fejlődésüket szolgáló szórakozás legyen, ne pedig félelmet, szorongást keltő, esetleg érthetetlen képek sora!

LETÖLTÉS (PDF)