Hogyan hat az alkohol a szervezetre rövid távon?

Share

Tudományos vizsgálatok szerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatású lehet. Azonban ha ezt túllépjük, sokkal nagyobb árat kell fizetnünk ezért a kis jóért. Érdemes lehet gyógyszerként tekinteni az alkoholra? Aligha!

Kis mennyiségű alkohol hatása

A másnaposság csak nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásakor következik be, kisebb mennyiség esetén nem. Ez azért történhet így, mert a kisebb mennyiséget a szervezet képes olyan ütemben lebontani, ahogyan azt bevittük. 

A vörösbor hatása

A jó minőségű vörösborból napi egy deciliternek jótékony hatása is lehet a szervezetre. Ez a mennyiség kis mértékben emeli meg a véralkoholszintet, aminek következtében megnő a HDL, vagyis a “jó” koleszterin szintje a szervezetben. 

Ez javítja az erek állapotát, tisztítja azok falait, így hatékonyan segít az érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Mindezeknek köszönhetően fokozza a vérkeringést is. 

További pozitívum, hogy a vörösbor vastartalma serkenti a vérképzést. Azonban a vérszegényeknek ez a mennyiség nem biztosítja a szükséges mennyiséget, több vörösbor fogyasztása pedig már káros hatású. A vörösbor ugyanis képes kitágítani az ereket, aminek következtében csökkenhet a testhőmérséklet. 

A rendszeres fogyasztása pedig irritálhatja a gyomorfalat, és hosszú távon gyulladásokat vagy rákot is okozhat. 

Mi történik nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása esetén?

Ha több alkoholt viszünk be a szervezetünkbe, mint ami egy deci vörösborban megtalálható, akkor azzal súlyos egészségügyi kockázatnak tehetjük ki magunkat – különösen, ha ezt napi szinten tennénk. Az alkohol ugyanis a véráramba kerülve minden szervünkhöz eljut, és ki tudja fejteni kártékony hatását. Ez a hatás leginkább a központi idegrendszert érintheti.

Napjaink techológiai fejlődésének és az érzékeny műszereknek köszönhetően több kutatás kimutatta, hogy az alkohol az agyban két neurotranszmitterre van leginkább hatással: a gamma-aminovajsavra és a glutamátra. Ezeknek a receptoraihoz kapcsolódva képes módosítani azok érzékenységét. A glutamát érzékenységét blokkolja, míg a gamma-aminovajsavét fokozottabban érzékennyé teszi. 

Érthetőbben megfogalmazva ez azt jelenti, hogy lelassul az idegsejtek közötti kommunikáció és az idegsejtek működése. Ezért tapasztalhatjuk azt alkoholos befolyásoltság idején, hogy az érzékeink eltompulnak, a beszédünk és a mozgásunk koordinálatlanná válik. 

Mit tehetünk?

A legfontosabb az lenne, ha mindig mértékletesen fogyasztanánk alkoholt, hiszen csakis így biztosítható, hogy ne fejthesse ki negatív hatását. Ha azonban hiba csúszik a számításainkba, bár ezeket az elsődleges biokémiai folyamatokat nem fogjuk tudni megszüntetni, annyit tehetünk, hogy támogatjuk szervezetünket az alkohol mihamarabbi lebontásában. Ennek érdekében vegyünk be ciszteintartalmú étrend-kiegészítőt, amikor alkoholt fogyasztunk. 

Ne feledjük: a mértékletesség és felelős alkoholfogyasztás fontos az egészségünkre nézve!