Engedélyek beállítása

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk. Az alábbiakban az egyes kategóriák alatt részletes információkat talál minden sütiről.

A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz. ... 

Mindig aktív

A szükséges sütik döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni.Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.

Nincs megjeleníthető cookie.

A funkcionális sütik segítenek bizonyos funkciók végrehajtásában, például a weboldal tartalmának megosztásában a közösségi média platformokon, visszajelzések gyűjtésében és más, harmadik féltől származó funkciókban.

Nincs megjeleníthető cookie.

Analitikai sütiket használnak annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítséget nyújtanak a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.

Nincs megjeleníthető cookie.

A teljesítmény-sütiket a weboldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak megértésére és elemzésére használják, amelyek hozzájárulnak a látogatók jobb felhasználói élményének biztosításához.

Nincs megjeleníthető cookie.

A hirdetési sütiket arra használják, hogy a látogatókat személyre szabott hirdetésekkel juttassák el a korábban meglátogatott oldalak alapján, és elemezzék a hirdetési kampány hatékonyságát.

Nincs megjeleníthető cookie.

A bélmikrobiom hatással lehet az agyunk működésére? 

Share

Az elmúlt időszakban rengeteg innovatív kezelési mód, vizsgálati technológia látott napvilágot, amelyek remekül kiaknázhatók az egészségünk javítása céljából, illetve a panaszok hátterében álló problémák felderítése során egyaránt. 

A kutatók jó ideje feltételezik, hogy a mikrobiom állapota, valamint összetétele hatással lehet az agy működésére, egészségére. Nem is meglepő, hogy a közelmúltban egyre több szakembert foglalkoztat a kérdés, hogy vajon fennáll-e kapcsolat az Alzheimer-kór kialakulása és a bélmikrobiom között?

De hogyan deríthető ki, hogy milyen is a bélflóránk egyensúlya, milyen mikrobaközösségek élnek a bélrendszerünkben? A Mikrobiom diagnosztika szolgáltatására bejelentkezve komplett képet kaphatunk minderről, így lehetőségünk nyílik a változtatásra, pozitív értelemben, ideértve a táplálkozásunkat, az életmódunkat.

Bél-agy kapcsolat? Mi is ez pontosan?

Ezt a kapcsolatot agy-bél tengelynek is szokás nevezni, ez lényegében egy kétirányú kommunikációs út. A bélrendszerünkben élő közösségek befolyással vannak nemcsak az emésztésünke, hanem számos területre, például a központi idegrendszerünkre is hatást gyakorolnak. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy a bizonyos baktériumok olyan vegyületeket termelnek, amelyek közvetett vagy közvetlen módon, de befolyásolják az agyi funkciókat.

Hogy függ össze az Alzheimer-kórral?

A bélfóra egyensúlyának felborulása növelheti a gyulladásos folyamatokat és az immunrendszer túlzott aktiválódását, ami károsíthatja az agysejteket. 

Ezenkívül a bélflóra összetétele befolyásolhatja az agyban található béta-amiloid plakkok képződését, amelyek az Alzheimer-kór egyik jellemzője. 

Az Alzheimer-kóros betegek bélflórájában a baktériumok sokfélesége jelentősen csökken, ami a bélflóra egészségének egyik kulcsfontosságú jellemzője. Gyakran emelkedett számban találhatók káros és gyulladáskeltő baktériumfajok, míg a hasznos baktériumok aránya pedig csökken.

A kutatások rávilágítottak, hogy a neopterin emelkedett szintje (az immunrendszer túlműködése révén) előidézi a triptofán fokozott lebomlását, amely egy esszenciális aminosav. A szervezetünknek szüksége van rá, ugyanis szerotoninná és melatoninná alakul át. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél megfigyelhető a szerotonin csökkent mennyisége. 

Ezenkívül további vizsgálatokat is végeztek a pácienseknél, és kimutatták, hogy a neopterin és a triptofán egyenlőtlenül oszlik el az agy-gerincvelői folyadékban és a vérben is, utóbbiban nagyobb mennyiségben találhatók meg. Ebből levonták azt a következtetést, hogy az Alzheimer-kór esetében bizonyos folyamatok (az agyon kívüliek) ugyanúgy szerepet játszhatnak a megbetegedés kialakulásában, súlyosbodásában, érdemes figyelmet fordítani erre a kapcsolatra. 

A triptofánszint és a mikrobiom összetételének összefüggése

Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani ezt az aminosavat, ebből kifolyólag vagy táplálék formájában vihetjük be, vagy a bélbaktériumaink állítják elő, viszont az egyensúly felborulása esetén, a mikrobiom károsodásával a triptofánszintünk is negatív módon változhat. 

Mindebből jól láthatjuk, hogy érdemes foglalkozni a szervezetünk belső ökoszisztémájával, azaz rendkívül hasznos a mikrobiom diagnosztika, főként akkor, ha nagyobb a rizikó a demencia kialakulására, ez esetben a bélflóra-módosító intézkedések pozitív befolyással lehetnek szervezetünkre, és a szellemi hanyatlás megelőzésére fókuszálhatunk, mielőtt még komolyabb tünetek jelennének meg.